Pappa moet aan de (sla) bak!

‘Mijn dochter kan alles worden!’?

O ja? Nou, het alleen róepen is anno 2014 niet genoeg meer! Vaders – voorál voor vaders – die hun dochters carrière niet in de weg willen staan moeten úit hun Comfort Zone. SHOW don’t TELL, dat is het devies!

Rolpatronen

326 kinderen van 7 tot 13 jaar waren er bij het Canadese onderzoek naar rolpatronen betrokken. 326 kinderen en tenminste één van de bijbehorende ouders. Per huishouden werd de verdeling van huishoudelijke taken vs betaald werk nauwkeurig berekend. Er werd geïnventariseerd wat de stereotiepe ideeën over werk bij jongens en meisjes waren en men vroeg wat de kinderen zelf hoopten te worden.

Dochters carrière

Wat bleek? In huishoudens waar de vader bij voorkeur op de bank zit, dan wel uitsluitend ‘mannenklusjes’ doet, blijkt dat meisjes voor zichzelf vooral werk als verpleegkundige, schooljufrouw, bibliothecaresse of huisvrouw in het vooruitzicht zien. Hoe hard vader ook roept ‘mijn dochter kan álles worden!’ Hm. Wenkbrauwophaalmomentje.

Toekomstige carrière

Het is een feit. Van alle voorstelbare factoren die invloed zouden kunnen hebben op de toekomstige carrière van dochters blijken zelfs de ideeën van moeder minder belangrijk dan die van vader. Je moet het blijkbaar in je directe omgeving zien om het te geloven. Als het echt beter moet met gelijke kansen in de samenleving zal ook daarvoor het voorbeeld thuis moet worden gegeven. Niet alleen kunnen moeder dus stoppen met zich schuldig voelen als ze meer dan 24 uur werken, ook de vaders hebben een taak.

Niet slabakken, aan de (sla)bak

Dus. Pappie. Wil jij écht dat jouw kleine meid later de lakens kan gaan uitdelen, begin dan nu zélf maar eens even met ze een keertje te verschonen. Bijkomend voordeel: een gelukkige (huis) vrouw én een lekker schoon bed.

(Ik weet niet hoe dat bij jullie is, maar míjn man doet dat dus echt nooit! Net als de WC schoonmaken. Doet hij ook nooit. Hij stofzuigt en strijkt dan weer wel. Maar de was doen? Nee. En dat terwijl hij wasser was bij de Marine!)

En jouw man? Wat doet hij in het huishouden?

Meer lezen? Op www.esthervuijsters.nl gaat het vandaag over de 3D poppetjes die ik heb laten printen. En heb je al meegedaan aan de prijsvraag? Je kan loten voor de Staatsloterij Gelukstrekking winnen!

One thought on “Pappa moet aan de (sla) bak!

  1. Mijn moeder werkte (mijn vader ook) en mijn vader deed weinig in het huishouden. Toch is het voorbeeld van mijn moeder voor mij en mijn zus genoeg geweest om goede banen te vinden in niet-standaard dames-beroepen. Terwijl mijn vader altijd zei:’word toch secretaresse’.De uitzondering die de regel bevestigd?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s