Hoe word je een optimist?

Het is een feit. Optimisten leven 7,2 jaar langer dan pessimisten. En dan hebben ze het ook nog eens stukken beter naar hun zin! Redenen genoeg dus om jezelf vanaf vandaag een optimist te gaan noemen. Maar hoe doe je dat? Hoe word je een optimist?

Tip 1 Benoem het

Vanaf vandaag bén je een optimist. Jouw glas is niet halfleeg, maar halfvol. Als je ergens in gelooft, gedraag je je er naar en zo beïnvloed jij je eigen gedrag. Probeer het positieve te zien. Bedenkt dat het niet gaat om de gebeurtenis, maar hoe je ermee omgaat.

Tip 2 Smak-smak

Vergeet niet je partner te kussen voor je de dag instapt, want ook kussen helpt je gelukkiger te worden. Een tip voor je partner: mannen die hun vrouw kussen voor ze naar het werk gaan, blijken vijf jaar langer te leven dan mannen die dit niet doen.

Tip 3 Verander ‘moeten’ in ‘willen’

Pas je taalgebruik aan. Je moet immers niet naar de supermarkt. Je wil inkopen doen, zodat je vanavond lekker kan koken voor je gezin. Als je moeten verandert in willen, krijg je een ander, positiever gevoel bij je dagelijkse activiteiten.

Tip 4 Verras de mensen om je heen

Zit je hele dagen op een suf kantoor? Zorg dan voor een aangename geur of iets leuks aan de muur. Zet thuis bloemen neer, koop een mooie nieuwe plant of maak iets verrassends voor de kinderen als vieruurtje. Een koek met een smartiegezichtje of een bananenbootje met biscuitzeil bijvoorbeeld.

Tip 5 Maak nieuwe vrienden

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen met een grote vriendengroep minder vaak ziek zijn en sneller herstellen na een operatie of ziekte. Noteer op een blaadje wie je vriendinnen zijn en stuur ze vandaag nog allemaal een kaartje of een berichtje.

Tip 6 Omring je met lachende mensen

Zeuren doet zeuren. Als je omringd wordt door zeurende en klagende mensen, kom je zelf al snel in een negatieve spiraal terecht. Ga op zoek naar mensen met positieve energie. Lachende mensen, mensen met humor. Schroom het maken van nieuw vrienden niet, ook al heb je het druk.

Tip 7 Geef je dag een doel

Elke dag een doel geeft betekenis aan de tijd. Er zijn tegenwoordig zoveel dag- en doeboekjes, zoals deze. Elke dag een vraag, elke dag een mooie gedachte, een doel. En het goede van een (haalbaar!) doel: je kunt succes oogsten, wat ook weer, inderdaad, gelukkig maakt!

Tip 8 Word vrijwilliger

Het is bekend dat mensen die iets doen voor een ander, gelukkiger zijn. In vrijwilligerswerk kan je nieuwe talenten ontplooien en dat uitproberen waar je in je werk de kans niet toe krijgt. Geen tijd? Ook in je directe omgeving vind je ongetwijfeld mensen die af en toe jouw hulp goed kunnen gebruiken.

Tip 9 Bekijk de site Leo Bormans.

Bormans, Ambassadeur van geluk en levenskwaliteit, verzamelt tips, filmpjes en wetenswaardigheden voor iedereen die ernaar neigt het leven te serieus te nemen. (Je kan op de site ook meteen de Gelukskalender 2015 bestellen!)

Tip 10 Hoe word je een optimist?

En tenslotte, de ultieme tip, lees boeken en blogs waar je blij van wordt. Deze blog hier bijvoorbeeld, waar ik vandaag weer een nieuw boek bespreek, speciaal voor jou!

Elke dag is tenslotte een cadeautje (aldus een optimist-in-wording).

Foto geleend hier en hier. Mijn optimisme volgen op Facebook? Dat kan hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s