Keuzestress en afscheid

Of het nou gaat om het boeken van een vakantie, het uitzoeken van een telefoonabonnement of het samenstellen van mijn nieuwe keuken, steeds vaker zit ik met het zweet in mijn bilnaad. Omdat ik niet kan kiezen.

Keuzestress. Al voordat ik wist dat er een woord voor bestond had ik er last van.

“Kan ik dit niet uitbesteden?” roep ik regelmatig gefrustreerd. Waarop Paul dan zegt: “Natuurlijk, kies maar iemand uit!” Argh!

Het (aller)beste

Het is een feit. We hebben gewoon teveel keuzes. En ik weet niet hoe dat met jullie is, maar ik lijd daar onder. Teveel keuzes hebben verlamt, zegt psycholoog Barry Schwartz. “Was er maar niet zoveel,” zegt hij, “dan waren we gelukkiger”. En dat is niet zomaar een verzuchting, dat is een wetenschappelijk inzicht.
We hebben een natuurlijke neiging  om te zoeken naar het beste. Want alleen het beste is goed genoeg. Toch? “Nee hoor,” zegt Schwartz. Van al dat zoeken kan je écht gek worden. Gek. Of gékker, denk ik dan. Maar natuurlijk hebben we ook hierin een keus (haha) zegt Schwartz.  “Durf te gaan voor goed genoeg is in plaats van altijd het allerbeste”, zegt hij deze week in de Volkskrant. “Niet alles hoeft meteen perfect te zijn. Haal die druk van de ketel.”

Voornemen

Mensen, ik geloof dat ik mijn ultieme goede voornemen te pakken heb! Dit jaar ga ik voor ‘goed genoeg’. Bijsturen kan altijd nog. En of er nou vierkante of gebogen greepjes op de nieuwe keukenkastjes komen, het geheel wordt evengoed heus prachtig.

En tenslotte

Ook schrijven voor verschillende platforms is een keuze. In 2015 gaat er in dat opzicht wat veranderen. Ik stop bij Vrouwonline en verleg de focus naar mijn eigen blog. Wel blijf ik schrijven voor Sanoma. Waar? Bij Libelle! Als je mij wil blijven volgen, dan kan dat hier, op mijn eigen site of je volgt me via mijn facebookpagina.

Dit was in elk geval mijn laatste blog hier op Vrouwonline. Allemaal bedankt voor het (mee)lezen en tot snel elders!

10 thoughts on “Keuzestress en afscheid

 1. Ha Es, het blijft jammer, echt een fase die afgesloten wordt. En daarnaast vind ik het onbegrijpelijk dat er zo weinig gereageerd wordt.

  Mensen, ook al gaat dat tegenwoordig wat lastiger, doe het gewoon nog 1x. Na al die jaren inzet! 😉
  Vooruit, 2x mag ook, ook bij die van mij die vanmiddag online komt.

  Like

 2. Bedankt Esther voor de mooie blogs die een veel gevallen een lach op mijn gezicht toverden. Ik lees al een tijdje mee op je eigen blog en blijf dat ook zeker doen.

  Like

 3. Esther, dankjewel! Voor alle lachbuien die je soms veroorzaakte. Voor al het fijne wat je hebt geschreven.
  Overigens ook niet bedankt trouwens, voor de koffie die over mijn computer heen schoot na een lachbui of de keer dat het halve bedrijf me aan zat te kijken omdat ik luid lachend achter mijn pc zat.
  Maar over het algemeen durf ik wel te zeggen. DANKJEWEL

  Like

 4. Lieve Esther,

  Jammer dat VOL stop, het was toch mijn weekelijkse rondje op internet (vroeger dagelijks tot de site veranderde). Uiteraard verhuis ik mee naar je nieuwe stek, ben benieuwd waar dat is! En natuurlijk volg ik je op je eigen site.

  Groetjes Nicky

  Like

 5. Hallo lieve lezers allemaal! Dank voor jullie leuke reacties en ik ben inmiddels ook weer bezig met een nieuwe Sanoma-titel, dat lezen jullie hier ook nog hoor! XX

  Like

 6. Esther, heel erg bedankt voor jaren leesplezier! Succes voor de toekomst!
  In dit geval zijn ” in het verleden resultaten behaalde resultaten WEL een garantie voor de toekomst” 🙂
  Enne met het groepje “recalcitranten” (o.a. met “Claire” April” “Chrissy”)nog uit de VIVA-periode wat onderling met elkaar ging beppen i.p.v. op jouw blogjes te reageren 🙂 heb ik nog steeds contact! We proberen elkaar 1x per jaar te zien en de rest van het jaar facebooken we en sinds kort appen we ook.

  Like

 7. Bedankt Esther, voor al je mooie blogs! Ik heb zo vaak om je moeten lachen! Uiteraard blijf ik je volgen met alle social media van tegenwoordig. Tot gauw!

  X

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s