Een andere kijk op de dingen

Weer een ervaring rijker.

De shimmertest (uitgevoerd door de reumatoloog) had uitgewezen dat ik (te) droge ogen had. En aangezien dit verschijnsel in verband kan staan met gewrichtsklachten werd ik doorverwezen naar de oogarts.

Aldus meldde ik me gisterochtend bij de afdeling oogheelkunde. De assistente druppelde een vloeistof in mijn ogen die ervoor moest zorgen dat mijn pupillen groter werden. “Dan kan de oogarts alles beter zien,” legde ze uit. “Het kan zijn dat je wat wazig gaat zien.”

Tja. Dat was een understatement. Terug in de wachtkamer veranderde mijn cryptogram spontaan in een woordzoeker. De letters dansten voor mijn ogen. De omgeving werd vloeibaar; gangen golfden en de klok smolt voor mijn ogen. Ik probeerde te focussen maar dat gaf me het gevoel dat ik behoorlijk dronken was.

Een kwartiertje later ging ik opzoek naar het toilet. Onvast lopend volgde ik de verwrongen bordjes ‘toilet’. Na het plassen waste ik mijn handen. Ik keek in de spiegel. En schrok. Mijn pupillen waren zo groot als mijn irissen. Ik had twee zwarte gaten in mijn hoofd!

Het onderzoek zelf nam niet lang in beslag. De oogarts bevestigde dat ik (te) droge ogen had. Hij gaf me druppels en een brief voor de reumatoloog. Ogen laseren raadde hij af. “Dan zit je straks de hele dag te druppelen,” zei hij.

Eenmaal buiten ging het focussen beter. Met een zonnebril op zag ik de omgeving redelijk scherp. Voorzichtig en niet helemaal zeker van mezelf reed ik naar kantoor. Voor deze grap hadden ze me wel eens kunnen waarschuwen zeg!

Op kantoor showde ik mijn ogen. Ik was de sight van de dag. “Pilletje op?” grapte een collega. “Jij krijgt geen koffie meer,” grinnikte een ander. Toen het nieuwtje eraf was gingen we allemaal weer aan het werk.
Het duurde tot ver in de middag eer ik weer normaal kon zien.

11 thoughts on “Een andere kijk op de dingen

 1. Voordat ik door de mand val; ik heb een oude foto gebruikt, daar heb ik de pupillen vergroot zodat het er precies uitziet zoals het er gister uitzag. Ik had namelijk geen fototoestel bij me.

  Elle, van mabelline.

  Like

 2. Oh, wat een bekend verhaal! Deze pupilverwijdende druppels krijg je ook bij het vooronderzoek voor ooglaseren. Gelukkig hadden ze mij wel van tevoren verteld dat ik een aantal uren niet scherp zou kunnen zien, en hadden ze aangeraden om niet aan het verkeer deel te nemen (terecht!).

  Kan me nog herinneren dat ik er doodmoe van werd. Is zo frustrerend om niet te kunnen focussen.

  Like

 3. Het was inmiddels 1,5 uur verder. Zolang je óf in de verte óf dichtbij bleef kijken kon je goed zien. Aangezien je in de auto steeds in de verte blijft kijken vond ik het wel verantwoord. En de zonnebril zorg ervoor dat de contouren weer scherp worden.

  Like

 4. Ik moet zelf zo ongeveer iedere 1,5 jaar naar de oogarts en dan krijg ik ook die druppels, dus het verhaal komt mij zeer bekend voor.
  Of nu de zon schijnt, of er ligt sneeuw, door het verkeer gaan is zeer irritant en inderdaad pas na een paar uur merk je dat je zicht weer hersteld.

  Like

 5. Wat onzorgvuldig dat ze je niet gewaarschuwd hebben. Ik ben kind aan huis geweest op de oogheelkunde poli en die druppels ken ik maar al te goed. Ik weet dat als je in het radbout een onderzoek krijgt je altijd geadviseerd wordt iemand mee te nemen omdat het niet verantwoord is auto te rijden. Ik ga zalf altijd met de trein, maar ga dan nog niet graag alleen(ik kan de tijden op de borden dan niet eens lezen).
  Daarom vind ik het wachten bij de oogarts ook altijd zo saai, ik kan niets doen tijdens het wachten, dat is dus ook een reden dat ik altijd iemand mee probeer te krijgen 😛

  Like

 6. Wanneer krijg je eigenlijk de uitslag van de reumatoloog? Volgens mij hadden ze bij mij de uitslag al binnen twee weken.

  Wel balen dat je niet kunt laseren vanwege je droge ogen. Ik heb zelf ook enorm droge ogen en ben al de hele dag aan het druppelen, en vind het naar dat lenzen niet lukken (want de megalieve daglenzen zijn de eerste dag nog wel prettig, maar de dag erna branden de verse lenzen mijn ogen uit) en een bril is gewoon niet super.
  Ik dacht alleen dat ik die droge ogen had door mijn allergieën, toch maar eens informeren of het niet samen kan hangen met mijn gewrichten.

  Like

 7. Kikker; drie pilletjes en wat snuif, verder niets.

  Fem; de bloedonderzoeken wezen niets uit. Alleen de droge ogen. Vandaar die doorverwijzing. Verder blijft de afspraak staan dat ik langs moet gaan als ik een ‘aanval’ heb (die natuurlijk spontaan uitblijven nu 😀 )

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s